okaka rapsodija 11. svibnja 2006. u KD V. Lisinskoga

okadija – 160 tamburaa

Veliki projekt koji se 11. svibnja 2006 odrao u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bio je sveani koncert tamburake glazbe. Orkestar koji je izvodio bio je formiran samo za tu priliku, proslavu 95 godinjice Drutva okadija. Sastavljen od najmanje 160 tamburaa, bio je to najvei tamburaki orkestar u povijesti. Tamburai su stigli iz cijele hrvatske i dijaspore i svakako su im se pridruili i profesionalci iz Tamburakog orkestra HRT-a i ansambla Lado. Osim svih ti poznatih tamburaa, mjeovitog zbora HRT-a i petorice dirigenata koji su sve to vodili (Sinia Leopold, Mihael Feri, Stjepan Fortuna, Boo Potonik i Veljko Valentin korvaga) a sve to su uljepale nae Trenjevanke dok su pjesmom pratile taj veliki orkestar.

okaka rapsodijaokaka rapsodijaokaka rapsodijaokaka rapsodijaokaka rapsodija160 tamburaaokaka rapsodijaokaka rapsodija

95 GODINA OKADIJE – ZAGREB

KD. V. Lisinski, 11. svibnja 2006.

Sveani koncert

okaka rapsodija

U poetku se javila samo ideja i elja. Nitko od nas nekolicine, pa ni Martin, nije bio siguran moe li se ostvariti. Htjeli smo samo okupiti to vie tamburaa. Poslije dva-tri sastanka, znali smo to elimo: 100 sviraa na sceni. Uostalom, za vie rekoe – i nema mjesta na pozornici dvorane Lisinski.

Preskoimo pripreme, one su uvijek iste: rasteu znanje i iskustva, snagu i raspoloivo vrijeme, spotiu se o probleme, skakuu izmeu mate i realnosti, izmeu elja i ogranienja…

I doao je dan D. Dogaanje je poelo: svirai dolaze sa svih strana. S tamburama, notama, iekivanjima, strahom, radou, nadama… Upoznavanja, prepoznavanja, raspored sjedenja, traenje mjesta i stolice. Uzbuenje je raslo. Dirigentima je srce stalo: program je zahtjevan. Ma ta zahtjevan? Kaimo istinu teak. Moe li ovo heterogeno muziko tijelo, ovaj ad hoc golemi orkestar koji je narastao na 160 sviraa, izvesti ovaj ozbiljni, dvosatni program? Moda ni sami svirai nisu bili sigurni koliko uope znaju i je li to dovoljno dobro. Dirigenti jo manje. Prvi puni forte u rezervnoj dvoranici za probe, bio je gust i snaan – pravi ok – i u tom je trenutku postalo je svima jasno kakav e biti zvuk ovog mega-orkestra.

Probe, prvi dan.

Probe drugi dan.

I dogodio se trei dan najljepi dan u povijesti hrvatske tambure – 11. svibnja 2006.

Kad je publika poela ulaziti u dvoranu nala je ve na pozornici sliku iz snova kakva jo nije bila viena.

Sve to se moglo uima i oima ali i srcem primiti, izazivalo je suze na oi. Nismo li ponovno otkrili onaj temelj na kome je izrasla naa svijest o vlastitoj samobitnosti, onu jednostavnu istinu tradicije u kojoj su sadrane poruke prolosti, poruke koje vape za slogom i zajednitvom, pozivaju na sjedinjavanje svih snaga na putu u budunost.

U ovom su projektu svi bez ostatka bili sloni u elji da ga ostvare. I zato je ostvaren.

Izvedba programa koji je (bez pauze!) trajao puna dva sata, bila je fascinantna. I mladi i stariji, amateri i profesionalci, svirai razliitih iskustava (najmanje orkestralnih), razliite pismenosti i tehnike spreme svirali su srcem. Zvuk je bio arobno lijep: topao i mek ali na trenutke robustan i snaan.

Posebnu je dra dao i raznoliki program od Mozarta, Gotovca, Verdija do Tuce i domae tradicije…… Mnogima postalo jasno da se tamburom moe doprijeti do onih sfera glazbe koje se pretvaraju u plemenitu poruku humanosti, ljepote i iskustva.

Izmeu velikog broja mladih a i starijih tamburaa, organizator se sa svojim strunim timom odluio ovog puta na svirae E-A kvartnog sustava. Barem jo toliko sviraa muzicira i na drugim tamburakim sustavima ugaanja koje je vrijeme i nataloeno iskustvo stvorilo u hrvatskoj pukoj glazbenoj kulturi i to, sve zajedno, u razliitostima glazbenih tradicijskih korijena, predstavlja veliko nacionalno kulturno bogatstvo.

Nije bilo estradnih zvijezda. I nisu nimalo nedostajale. Pjevali su tamburai ujete li – sjajno! Pjevale su radosne i lijepe Trenjevanke – sjajno, pjevao je profesionalni zbor HRT – sjajno. Bila je to neponovljiva sveanost za sve u dvorani. Ponovila nam se bar jednom u godini.

*

Ansambl okadija koji u Zagrebu djeluje ve 95 godina proslavio je tako i svoj visoki jubilej i uputio veseli signal svima kojima je pjesma i tambura na srcu da se pribliava njihova stota !

 

Boo Potonik

 

sa HRT-a

"OKAKA RAPSODIJA" U DVORANI LISINSKI

12. svibnja – Oko 160 tamburaa sudjelovalo je na koncertu "okaka rapsodija" u Koncertnoj dvorani Lisinski. Tim je koncertom Drutvo za promicanje hrvatske kulturne batine okadija Zagreb proslavilo 95. godinjicu.Sviraima iz raznih slavonskih gradova, ali i iz Otoca, Zagreba te Pittsburga, pridruili su se Mjeoviti zbor HRT-a i enska vokalna skupina "Trenjevanke". U tamburakim aranmanima izvedene su skladbe od Mozarta do kore.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir eks, pokrovitelj te godinjice, estitao je Drutvu na "ustrajnom njegovanju i promicanju okake pjesme, obiaja i kulturne batine" te na uvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Jo linkova:

Drutvo okadija

Hrvatski folklor

Krievci Info

Glas Slavonije

Jutarnji List

Comments are closed