LADO Geelong, Australija

Utemeljeno 1972. Hrvatsko Kulturno Umjetniko Drutvo Lado Geelong ima centralnu ulogu u izlaganju i promoviranju hrvatske kulture i naslijea kroz glazbu, pjesmu i ples.

Nae izvedbe su prepoznate i priznate u skladu sa najviim standardima koji se odrava stalnim vjebanjem pod nadzorom Tihomira Zlatia, skladatelja, aranera i profesionalnog glazbenika u sastavu Tamburakog orkestra Hrvatske Radio Televizije.

Kroz glazbu, pjesmu i ples, mladi Australci hrvatskog podrijetla imaju priliku nauiti obiaje i vrijednosti folklora, a to su potovanje, razumijevanje i cijenjenje onoga to vas prirodno okruuje. Uei takve vrijednosti, ti mladi izvoai takoer dobivaju znanje o hrvatskoj kulturi i potovanje prema istoj, no jo vanije od toga i potovanje prema drugim kulturama. Ansambl ima obavezu umjetniki interpretirati i na pozornici predstaviti najljepe primjere iz hrvatske bogate glazbene i plesne tradicije.

Ansambl posjeduje veliku koliinu notnih zapisa, instrumenata, nonji i koreografija, to ukupno rezultira u impresivnom koreografskom i glazbenom repertoaru.

Lado aktivno sudjeluje i drutvu i multikulturalnim dogaajima u Geelongu i Melbournu kao to je Pako Festa i uvijek je s ponosom predstavljala Hrvatsku zajednicu.

Lado je prvi puta posjetio Hrvatsku 1998. Kroz godine su proputovali kroz Novi Juni Wales, Australian Capital Territory , Junu Australiju, Tasmaniju te kroz Viktoriju.

Danas Lado ima preko 120 aktivnih plesaa i 30 sviraa, a kako je 35. godinjica ove godine, Lado e imati turneju po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i prikazati talent i naporna rad koji ulai mladi izvoai iz Geelonga. Cilj Lada je nauiti i sauvati stare oblike folklora i kulture koji su se odrali meu Hrvatima vie od tisuu godina.

Comments are closed