Božo Potočnik

Božo Potočnik, prof. ( Zagreb, 19.07.1932.) -; Glazbenik, dirigent, skladatelj i pedagog

U prvi je dodir s glazbom došao kao samouk u osmoj godini života.
Virtuozno muziciranje na mandolini, odvodi ga zarana u omladinska glazbena društva gdje svira i tambure. Već 1955. pristupa profesionalnom folklornom ansamblu “Ladu” gdje svira više narodnih glazbala, vodi orkestar a kasnije i zbor.
1959. diplomira književnost na Filozofskom fakultetu no “Lado” ne napušta sve do 1966. a suradnja s “Ladom” traje i danas.
1965. suosniva s bratom Zlatkom vokalni nonet “Ladarice” za koje obrađuje narodne popijevke i piše originalne skladbe. S njima učestalo nastupa u radio i tv emisijama, na festivalima i drugim priredbama te snima glazbu za diskografiju i film.
Božo Potočnik1966. osnovao je u Televiziji Zagreb Redakciju narodne glazbe i običaja i dugoročno koncipirao njezin rad. Okupivši velik broj suradnika iz cijele Hrvatske, u 25 godina rada Redakcije, ostvario je oko 5.000 emitiranja hrvatskog folklora i drugih sadržaja narodne kulture na svim tv postajama bivše Jugoslavije i u razmjeni sa svijetom. Redakcija je tako uz “Lado”, “Ladarice” i nekolicinu urednika Radio-Zagreba, postala branom poplavi komercijalne “novokomponirane”, tzv. narodne glazbe.
U tom razdoblju, kao gost-dirigent, vodi i Tamburaški orkestar Radija.
1974. započinje intenzivni rad u hrvatskoj dijaspori na stvaranju i unapređenju folklornog programa koja traje i danas: u SAD (Pittsburgh), u Australiji (Sydney, Melbourne, Perth, Wooloongong i Adelaide), Mađarskoj (Pomurje), Kanadi (Toronto) i Austriji (Gradišće).

Božo PotočnikBožo Potočnik

1985. preuzima umjetničko vođenje u ansamblu “Trešnjevka” u Zagrebu za koji piše i obrađuje glazbene sadržaje.
Opće glazbeno pa i skladateljsko zanimanje za te glazbene vrste i žanrove dovodi ga do prepoznatljiva vlastitog puta i načina u kreiranju sadržaja. u kojima su sačuvane i autorski oplemenjene esencijalne vrijednosti tradicijske narodne glazbe. Obradio je oko 700 napjeva iz starijeg i novijeg folklornog naslijeđa te popularne i različite zabavne glazbe a napisao je i oko 150 originalnih skladbi (pretežno za tambure), ponešto scenske i filmske glazbe.
Član je Hrvatskog društva skladatelja.
Božo na dodjeli PorinaDobitnik je brojnih nagrada i priznanja za autorski i organizacijski rad na promicanju hrvatske narodne kulture a predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom hrvatskog pletera i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Pored ovih nagrada ne smijemo zaboraviti nagrade Porin:

2003, nagrada za najbolju izvedbu folklorne glazbe, album “Na zelenom travniki

2005, nagrada za životno djelo – Poseban doprinos vrednovanju narodne glazbe u Hrvatskoj kulturi

I da ne zaboravimo, peče dobre palačinke.

Ali nije sve u poslu, ima i neslužbenih situacija
Nadomjestak za more
Dodatne informacije možete naći ovdje: Božo Potočnik

Comments are closed